2012-01-29

Ursäkta, men vad (S)jutton sa dem egentligen?

Kort om mina tankar från det extra kommunfullmäktige som hölls den 25:e januari. Först av allt vill jag ge en stor eloge till de tjänstemän som höll en riktig bra genomgång av de två stora nämnderna. Klockrent och borde ha tystat alla eventuella frågetecken som fanns.

Men givetvis kunde inte (S) hålla sig nöjda med det. Det verkar som de har bestämt sig för att återremiss är svaret på alla frågor. I ett försök att behålla någon sorts initiativ eller vad man kan kalla det försökte de således yrka på återremiss på dagens informationsärenden. Det blev dagens första "Ursäkta, men vad 17 sa dom?"-reaktion från undertecknad.

Återremiss kan bara yrkas på beslutsärenden och något sådant förelåg inte. De hade begärt att få information om hur de två stora nämnderna ska hantera sin budget och den informationen fick dem så gott det gick vid en så tidig tidpunkt. Att yrka återremiss på information är ju dödfött, vad är det som ska återremitteras och var ska det ske? Efter en kort genomläsning av kommunallagen fick heller inte yrkandet läggas. Bra där av ordförande Bo Johansson.

Men i motiveringen till sitt återremissyrkande fanns det en del som säger rätt mycket om Socialdemokraternas nuvarande politik. Dels ville de ha upp till fullmäktige så fort nämnderna hade beslutat om sin verksamhetsplan. Ursäkta mig, men kan ni inte läsa den på nätet så fort de blir publicerade som alla andra? Varför ska kommunen bekosta det åt er? Fullmäktige har inget att säga till om angående verksamhetsplanerna ändå, det är kommunstyrelsen som är granskande nämnd under innevarande budgetår.

Sen kom den stora "Vad 17 sa dom"-grejen. Baserat på ett RYKTE så ville (S) att fullmäktige skulle förbjuda Barn och utbildningsnämnden att bussa ut år4 till Rogslösa skola.

För att göra det alldeles fullkomligt klart för alla: DET FINNS INGET SÅDANT FÖRSLAG TILL BESLUT!!

Det har säkert diskuterats i en arbetsgrupp om hur man skulle kunna utnyttja kommunens skollokaler och resurser på bästa sätt. Inget fel i det, att tänka fritt och kreativt är en naturlig del av konstruktivt tankearbete. Sedan förkastar man en del idéer, vidareutvecklar andra för att till slut presentera ett färdigt förslag till nämnden. Först då kan man lägga en politisk värdering på frågan.

Att som Socialdemokraterna försöka förbjuda kommunanställda från att komma med idéer är fullkomligt motbjudande för en sann liberal och dessutom kan det bli kostsamt.

För vem ska då komma med fräscha idéer när de anställda inte längre vågar? Inköpta konsulter? Nej vet ni vad, jag tror det finns mycket kreativitet bland våra egna kommunanställda, låt oss ge dem modet att framföra sina idéer istället. Det kan ge Vadstena en skjuts framåt i framtiden!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar