2012-03-04

Rädda Vättern

Var på ett protestmöte mot försvarets planer på att utöka skjutövningarna ut över Vättern. Lite intressant fakta snappades upp, jag hade inte möjlighet att närvara så länge.

Hur mycket bly har försvaret egentligen dumpat i vårat dricksvatten genom åren? Och vilka andra ämnen finns det? Koppar och Wolfram är inte så jäkla nyttigt det heller. Idag hamnar cirka 6 ton bly om året i sjön via ammunition från skjutövningarna. Hur mycket kommer den siffran att gå upp om planerna blir verklighet.

Vättern kan vara nordeuropas viktigaste drickvattentäkt om 30-50år. Närke är redan på gång att ansluta sig. Till och med Stockholm kan vara aktuell om en så där 25-30 år. Hur går det med drickvattnet i Danmark och Nordtyskland med befolkningsökning och klimatförändringar? Mycket spekulationer men klart är att redan idag har 250000 människor sitt dricksvatten från Vättern. Hur lämpligt är det att använda den som skjutbana samtidigt?

Det visades beräkningar på bullerzoner där den nedre gränsen på 70dB uppnådes strax utanför land vid Vadstenas södra delar. Men när vinden ligger på så flyttas ljudet i vindriktningen vilket vi har fått erfara med bullret från Kråks skjutfält, som ändå ligger en bit in på land på västgötasidan. 9 av 10 dagar ligger vinder på från sjön vilket kommer innebära att ljudkurvan 70dB hamnar en bra bit in på land i realiteten.

Det finns så många frågetecken så försvaret bör själva inse att Vättern inte längre passar som skjutbana för dem och deras ändamål. Försvaret kan inte längre ha den överordnade status när olika intresseområden kolliderar som de idag har. Det är en rest från kalla krigets dagar och bör ändras för att passa in i ett modernt Sverige med framtida utmaningar. Vi behöver inte längre vara rädda för ryssen, det är klimatet, miljön och bevarandet av det goda vattnet i Vättern som är framtidens utmaningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar