2011-04-12

Håll er religiösa övertygelse utanför skolan

Skolan ska vara en objektiv och neutral plats där undervisning i religion givetvis ska finnas på schemat. Men om man låter vissa religiösa rörelser komma in på skolan för att sprida sitt budskap bör man vara försiktig, eller åtminstonde ha en öppen och vidsynt diskussion kring ämnet.

I det uppkomna fallet har jag nu hört hur man låter Gideoniter komma in på Petrus Magniskolan för att dela ut biblar. Fine, det kan vara en del av religionsundervisningen precis som man låter politiska partier komma in i samhällskunskapsundervisningen.

Men då låter man alltid flera olika partier komma in under en begränsad tid för att få höra olika politiska uppfattningar och därmed kunna upprätthålla skolans neutralitet. Här verkar det som att bara en sida får komma in och sprida sitt budskap. Jag är väldigt nyfiken hur en muslimsk gruppering som vill dela ut Koranen till våra elever skulle bli mottagen. Är vår skola och dess lärarkår verkligen neutral i religiösa frågor?

Vi kommer inom kort börja ta emot ensamkommande flyktingbarn till Vadstena, av dessa är minst 90% muslimer. Har vi förberett våra ungdomar tillräckligt för att kunna ta emot vänner med en annan trosuppfattning? Eller har vi cementerat en vi-och-dom uppfattning genom att inte undervisa i religion på ett objektivt och neutralt sätt?

Jag hoppas detta är något som lärarkåren diskuterar internt och är medvetna om problematiken. Jag påstår definitivt inte att man inte får vara religiös som religionslärare, men man måste kunna låta sin religiösa övertygelse ligga hemma när man går till jobbet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar