2011-04-16

Östgötating 2011

Har medverkat på Östgötatinget som i år hölls i Rydsnäs, Ydre Kommun. Årets tema var landsbygdsutveckling och entreprenörskap på landsbygden. Mycket intressanta diskussioner och goda exempel att ta del av.

I en kort sammanfattning så kan 6 punkter ses som vitala för en fortsatt framtida utveckling av vår landsbygd.

1. Fortsatt bredbandsutbyggnad. God kommunikation är A och O för livet i den framtida landsbygden, både för företag och boende.

2. Bevaka att de statliga serviceorganen inte försvinner. Försäkringskassa, Arbetsförmedling och Skatteverk bör åtminstone finnas representerade i närområdet samt hålla mycket god E-service.

3. Kollektivtrafiken. Möjlighet till arbetspendling är en vital förutsättning för både framtida boende och företagande. Här kan möjligtvis lokal samverkan mellan olika transportmedel vara aktuell. Östsam efterlyser försöksverksamheter på lokal nivå.

4. Lokal upphandling. Här behövs mer och bättre utbilding för att de lokala företagen ska kunna vara med i de kommunala upphandlingarna. Kommunerna har ett åtagande om 25% lokal upphandling, hur efterlever man det? Det behövs mer kunskap både till de kommunala upphandlarna och de lokala producenterna om vilka möjligheter man har i upphandlingsförfarandet.

5. Lokala utvecklingsplaner. LEADER-projekten är mycket användabara om man vet hur man gör. Att ha en plan för hur man vill utveckla landsbygden kräver lokal kunskap om just sin landsbygd. Det ska vi formulera i en särskild plan.

6. Uppmuntra lokala initiativ och samverkan. Att ta tillvara på den energi och drivkraft som finns ute i bygderna är både lönsamt och ger en grund till en hållbar framtid för landsbygden. ALMI driver ett projekt med företagscoachning som har varit mycket fruktsamt, som ett exempel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar