2009-11-10

Budget IV - Framtidsplanering

Del fyra i min lilla serie om vad en budget betyder och vilka skillnader det finns i hur man ser på budgeten som verktyg.

Dagen ämne: Översiktsplanen

Översiktsplanen (ÖP) är det dokument som styr hur Vadstena ska växa. All nybyggnad, tillbyggnad och ombyggnad är beroende av att ÖP visar hur och var man kan bygga vissa byggnader. Det är det enskilda dokument i den kommunala administrationen som betyder mest för framtidsvisioner och framtidsplanering. Därför är det viktigt att ÖP är uppdaterad och hänger med i utvecklingen. Inget kan vara värre än att en stad växer ifrån sin ÖP så makthavarna och tillståndsgivarna inte längre vet hur man ska tolka det. Det är precis vad som är på väg att ske i Vadstena. Vår ÖP är 20 år gammal och Vadstena har växt i stort sett åt alla håll sedan dess. Resultatet är ett lappverk att detaljplaner som inte hänger ihop med varandra vilket nästan är en garanti för att nåt ska bli fel o galet.

En översiktsplan ska uppdateras en gång per mandatperiod är det sagt. Det är alltså inte gjort de senaste 5! mandatperioderna. Det är hög tid att vi sätter igång med det här arbetet. Det är ett mastodontarbete som kommer ta mycket tid och resurser i anspråk. Resurser som vi inte har i vår kommun. Alltså är det mest logiska att vi lejer ut arbetet till konsulter som tillsammans med våra tjänstemän får göra det här arbetet. Det är ett arbete som kommer kosta en hel del pengar så klart. Hur mycket vet vi inte. Klart är i alla fall att man får det man betalar för och ur min synvinkel så kan vi inte snåla här. Vi har inte råd med ett hafsverk som måste göras om efter ett par år, här får vi lov att ta i ordentligt för det kommer löna sig i längden. Se det som en framtidsinvestering.

Vi i oppositionen är inte oense med majoriteten här, vi vill bara vara säkra på att vi får ett bra jobb gjort och därför vill vi ge projektet att ta fram en ny ÖP mer pengar än vad majoriteten vill, 400000 kronor mer för att vara exakt. Sammanlagt ger det 1,2 miljoner vilket bör vara tillräckligt.

2 kommentarer:

  1. Skönt att vi är ense på någon punkt..
    Vi borde, för kommunens utveckling, bli ense på många punkter. - Vi har avsatt totalt 1 mkr för översiktsplanen 2010. Jag tror att det räcker även med en hög ambitionsnivå. Det är ju så att allt inte kan göras av utomstående konsulter. Då finns risken att det bara blir en skrivbordsprodukt. Vi måste ha vårt eget folk involverade och det kräver tid som det inte finns överskott av.
    Jag tror att du kan vara lugn på den här punkten. Vi kommet att jobba stenhårt med detta om uppdraget hamnar på Bygg & Miljö.
    Jag är inte anonym men jag får inte min webbadress godkänd. Den är gary.sparrborn@vadstena.se

    SvaraRadera
  2. Det är bra Gary, och jag tror ju faktiskt vi är ense på mer än en punkt egentligen.... ;)

    SvaraRadera