2011-12-15

Ibland blir det fel....

Gårdagens kommunfullmäktige är nog inget som kommer gå till historien. Mycket förvirring kring upphandling av skolskjuts och färdtjänst vilket slutligen landade i en återremiss från (S) med stöd av spridda skurar av den borgerliga alliansen, även folkpartister faktiskt.

Själv tycker jag det är olyckligt då det kommer kosta oss pengar, rätt mycket pengar, är jag rädd för. För vad händer egentligen om vi inte låter Östgötatrafiken handla upp dessa tjänster åt oss?

Vi förlorar givetvis förhandlingsposition gentemot landstinget och Östgötatrafiken när det kommer till den reguljära kollektivtrafiken. Samma människor som med mer än önskvärd tydlighet menade att expressbussarna är viktiga att förhandla kvar sätter oss i en sits där det helt plötsligt blev svårare att åstadkomma just detta.

En av åsikterna var att vi har option på avtalet med Vadstena Buss angående skolskjutsarna i ytterligare två år som vi inte ämnar använda. Min fråga så här i efterhand blir då varför Vadstena Buss skulle nöja sig med den lilla kakan när de kan vara med och upphandla en betydligt större kaka då samordnad upphandling på skolskjuts för både Vadstena, Motala och Mjölby kunde ligga i potten?

Färdtjänsten glömdes helt bort i debatten och här kan det bli väldigt dyrt. Där har vi ett tillfälligt avtal med Motala Taxi som löper ut i sommar. Det brådskar med att starta upphandlingsförfarandet där för tillfälliga avtal innebär i stort sätt att Motala Taxi kan ta vilket pris de vill. Eller så står vi helt utan färdtjänst i sommar vilket vore katastrofalt.

Och slutligen som min kloka fru sa; Ju mer man handlar, ju mer rabatt brukar man få...och precis så är det ju, men tydligen är misstron mot Östgötatrafiken fortfarande så stor och djupt rotat här i Vadstena så man vägrar att se att saker och ting har förändrats. För 5 år sedan spydde jag själv galla över nämnda företag, men numera är Östgötatrafiken i en helt ny roll. De är landstingets och kommunernas upphandlingsenhet, inte ett bussföretag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar