2011-02-16

Vadstenagymnasiet lever vidare!

Just hemkommen från ett extrainsatt KS där vi fattade beslutet att be fullmäktige ge i uppdrag till Barn- och Utbildningsnämnden att räkna ut och komma med äskande om tilläggsanslag för att driva Vadstenagymnasiet vidare.

En lång omskrivning för att säga att vi tror på gymnasiet och vill ge dem möjlighet att satsa vidare. Efter förlusten av riksintaget så har gymnasiet fått till ett avtal med övriga östgötakommuner plus Tranås om ett så kallat regionsintag. Det säkerställer att gymnasiet får betalt enligt avtalet per elev. Allt som nu saknas är ett tillräckligt antal sökande till gymnasiets två program.

Även om vi får något färre sökande än vad som kalkylerats så är kostnaden för en avveckling högre och det råder total enighet mellan partierna om att vi ska satsa vidare på vårat gymnasie.

En fråga där det inte råder enighet är museijärnvägen. Det är märkligt vilka känslor som denna fråga rör upp varenda gång den är på tapeten. Nu ville vi ha med i svaret på medborgarmotioner att vi vill undersöka möjligheten till spårbunden reguljärtrafik till Fågelsta. Om inte annat för att för en gång för all få slut på diskussionen. Men det var delade åsikter om nyttan med en sådan utredning då vi redan vet svaret. Frågan är om vi verkligen vet det? Och även om möjligheterna är små vilket jag också inser så är nyttan av att få ställa frågan till någon utomstående stor då ett svar av oss Vadstenapolitiker lätt kan avfärdas med ovilja och brist på visioner. Det är bättre att få ett nej från experterna så tar vi död på den diskussionen. Och skulle det finns möjligheter men det kostar X antal miljoner så betyder det inte att vi ska genomföra det bara för att vi ställer frågan. Jag ser inte problemen i att vi vill reda ut frågan. Men det är bara att konstatera att det är en fråga som splittrar tvärs genom partigränserna. Efter omröstning antoga ändå förslaget med minsta möjliga marginal, ordförandens utslagsröst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar