2009-05-30

Underbara industriturism

Blev inbjuden till dagens premiärtur med samarbetet mellan Rederi Kind, Rystad Buss och WFJ. En helt underbar dag med bästa tänkbara väder. Turen börjar med 50-talsbuss från Vadstena.


Rystad Buss guidar oss genom forna tiders bussresa. Många äldre passagerare har tydliga minnen av sin skolbuss på 50 och 60-talet och visst är det något visst med en buss med träinredning och stolar som sitter lite förskjutna så att alla ska få plats ordentligt. Dessutom med en stoppning vi bara kan drömma om i dagens hårda, trånga bussar.

Väl i Motala fick vi gå ombord Motala Express. Detta ångfartyg byggd 1895 är väl värd en seglats i sommar om ni har en dag över. Efter guidning av båtens historia och kontruktion blev vi bjudna på brunchbuffé. Vättern visar sin finaste sida och ligger praktiskt taget spegelblank.





Väl tillbaka i Vadstena bjöds det tillfälle för kaffe i Cafévagnen som står uppställd utanför Leksaksmuséet. Sedan blev det resa med ånglok med Wadstena-Fogelsta Järnväg. Storugn 3, byggd i Tyskland 1930, stod och pös ut ånga genom visslan för att hälsa alla välkomna.




Sammanfattning av dagen är att jag har fått en helt underbar dag i teknikens och industrihistorians fotspår med Vadstena som en utgångspunkt. Nu blir järnvägens roll för Vadstena både nu och då allt tydligare. Men även dess roll i framtiden.

Om jag och de med på turen som Vadstenabor kan uppskatta det här äventyret, hur populärt kan det inte då bli för hitresta turister?
Det finns bara en attraktion som kan jämföras med den här turen och det är i Mariefred, Sveriges kanske största och mest igenkända museijärnväg. Och nu så även i Vadstena. Här binder vi ihop de tre färdsätt som har gjort vår civilisation möjlig, Väg, Järnväg och Båt, på ett mycket turistvänligt och charmigt sätt.

Vi måste ta tillvara på denna sista rest av vårat industrihistoriska kulturarv. Våra barnbarn kommer föralltid förbanna oss om vi förstör denna guldklimp. Vadstena har inte råd att avvara denna inkomstkälla, denna attraktion, denna levande bit historia som är en del av Vadstena på samma sätt som klosterkyrkan, slottet och Bjälboättens palats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar