Har just varit med BRÅ och genomfört Vadstenas första trygghetsvandring. I sällskap av 10-talet intresserade så gick vi runt i slotts- och hamnområdet och tittade och diskuterade sådant som skulle kunna göras bättre för den allmänna trygghetskänslan.
Varför? Är Vadstena otryggt?
Vadstena är nog en av de tryggaste orterna i vår del av länet men det är ingen anledning till att vi ska slå oss till ro. Vadstena utvecklas och BRÅ vill vara med och bidra till att vi utvecklas till än ännu tryggare miljö. Det är faktiskt ett av de kärnvärden som Kommunfullmäktige har bestämt att Vadstena ska stå för. Charmigt, Tryggt och Skapande, det beslutade vi så sent som i onsdags att Vadstena ska vara.
Vad hittade vi då? Det som de allra flesta tog upp som en viktig faktor för trygghet är belysning och det saknas bra belysning på flera nyckelplatser i området, bland annat mellan Hamngatan och de Grå Magasinen. Ett gångstråk som inte bara används under turistsäsongen utan även av de som arbetar i industriområdet bakom silon och bortåt. Ett nära samarbete med statens fastighetsverk är av största vikt eftersom de äger en mycket stor del av marken där.
Vi tycker också det är viktigt att vi vidareutvecklar ställplatserna för husbilar som togs fram ganska hastigt i somras. El, sophantering och vatten lyftes fram som viktig service för att slippa konflikter med de föreningar och företag som finns i närområdet och råkat ut för störningar.
Upprensning av sly i strandkanten vid båtplatserna och ut mot lilla hamnarmen ger inte bara en betydligt bättre synlighet för vad som sker vid båtarna utan skapar även en trevligare miljö med att ta fram den vackra utsikten ut övre Naddö-viken. Att inte brottslingar ska få operera ostört bakom en ridå av buskage är ett lätt sätt att verka brottsförebyggande.
Framförallt tycker jag att man med små medel genom sådana här trygghetsvandringar kan samla ihop den gemensamma erfarenhet som finns i området. Ingen kan ett område bättre än de som bor och arbetar där så det är viktigt att hitta forum för att de människorna ska få känna sig lyssnade på och det tror jag vi bidrog med idag.
Vad händer nu? Vi i BRÅ kommer sammanställa det vi har lärt oss idag och avlägga rapport till Kommunstyrelsen som är vår uppdragsgivare. Vidare kommer vi ha ett återkopplingsmöte om några månader med de som var med på vandringen just för att kunna rapportera tillbaka vad som har hänt och gjorts sedan vandringen.
Om vi alla tycker att detta var ett bra sätt att arbeta på så kommer vi även påbörja planeringen av nästa trygghetsvandring. Målet är att ha minst en om året.
2011-10-21
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar