2009-09-21

Systemfel!

Nu är det budgettider och vi politiker blir matade med information från våra förvaltningar och tjänstemän. Det är roligt, intensivt och utmattande på samma gång. Det är nu det är politik på gång på riktigt. Det är nu man kan påverka det som händer nästa år i vår kommun.

Ekonomin styr i stort sett allt vi gör och vill göra. Oavsett vilket parti vi företräder eller vilken ideologi vi företräder så är ekonomin basen för vår verksamhet. I år är det just ekonomin som är problemet, vi har en global finanskris som påverkat även oss ganska hårt. Men det finns ljusglimtar i mörkret, men för att göra det mesta av det så måste vi hantera ett systemfel.

När staten nu lade sin budget är det Keynes läror om nationalekonomi som är utgångspunkten. De säger att i en kris ska en stat satsa sig ur den. Det är inte fel att låna i dåliga tider om man kan se att det kommer goda tider efteråt då man kan lägga pengarna i hög igen. Det gör staten, och har spridit ner några av de miljonerna till oss i Vadstena, som då ska göra samma sak är det tänkt. Satsa sig ur krisen. MEN! Det får vi inte! För den kommunala balanskravet säger att en kommun får inte gå med förlust. Alltså får vi inte använda det kapital vi har sparat ihop under de goda åren, förra året visade Vadstena ett plus på 12 miljoner.

Jag, och många politiker med mig runt om i landet, anser att vi nu kan bortse från den lagen då staten har avviserat att de kommer förändra den. Det tar lite tid att ändra en lag, det kommer inte hinnas med i år, men jag anser att den lagen genom regeringens besked är obsolet, överspelad och fullt möjlig att bortse ifrån.

Det tycker inte den politiska majoriteten, i alla fall inte hittills. Denna fråga kommer kanske bli den största skillnaden mellan våra budgetförslag när de så småningom har tagit form.

2 kommentarer:

  1. Nu tycker jag att du är lite snett ute här... även om en lag är på väg är ändras är det i mina ögon inte okej att bryta den innan det är genomfört. Budgetrestriktioner är principiellt viktiga att hålla (lag eller ej), fråga Lars Ohly...

    SvaraRadera
  2. Som sagt, det finns olika sidor och se på saken. Jag anser att regeringen har gett oss uppdraget att föra en viss politik genom att själva föra den, och då ligger den här regeln ivägen. Det handlar inte om att inte vara restriktiv, det handlar om att föra en politik som är effektiv i bekämpandet av en kris. Det är givetvis inte så att vi ska skena iväg och dra på oss en massa nya kostnader, utan snarare att använda sig av sin ihopsparade reserv för att klara en temporär svacka utan att behöva säga upp människor och dra ner på verksmaheter som vi anser är nödvändig om än inte lagstadgad. Det är en svår balansgång men vi måste ta utmaningen och inte anse oss bakbundna i förväg.

    SvaraRadera